Menu Sluiten

Medewerking aan stemtest voor Mechelse jongeren

VolksLiga Mechelen zal met Henning Van Duffel haar medewerking verlenen aan de ontwikkeling van een Mechelse jongerenstemtest. Deze stemtest daagt jongeren uit om na te denken over hun leefwereld. Wat kan er beter? Samen met jongerenvertegenwoordigers van PVDA, Sp.a, Stadslijst, CD&V en N-VA selecteert VolksLiga mee 15 thema’s die de jongeren zullen voorgeschoteld krijgen. De vragen worden op een zo niet-tendentieus mogelijke wijze opgesteld, zodat de jongere uiteindelijk een overzicht krijgt van de lijsten met daarbij een percentage van affiniteit.

In de eerste plaats wordt dit een stemtest waarmee de jongeren hun electorale keuze kunnen funderen, maar na de verkiezingen houdt het zeker niet op. Alle deelnemende partijen onderschrijven dat dit een eerste stap is tot het betrekken van de jongeren bij het lokale beleid en hen er kritisch erover te laten nadenken. Een beetje zoals hetgeen ProDemos in Nederland doet. De interpolitieke samenwerking zou navenant een voorbeeld voor andere centrumsteden en gemeenten kunnen worden.

Nu VolksLiga Mechelen de lijst officieel heeft ingediend, krijgt Mechelen met Henning de jongste lijsttrekker ooit (26). Dit is al historisch op zich. Ook andere partijen hebben het begrepen en zetten de radicale verjonging in. Of de verjonging uiteindelijk potten zal breken en de ouwekrokodillenpolitiek overboord zal gooien, is aan de kiezer. Henning Van Duffel heeft zelf jarenlange partijoverstijgende ervaring. Zo was hij 4 jaar lang prominent actief in het Vlaams Jeugdparlement vzw, was hij tussen 2012 en 2016 bestuurslid van de Mechelse jeugdraad en beheert hij Vlaanderens grootste Facebookforum van politieke jongeren.

Posted in inspraak, partij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *