Menu Sluiten

Laatstejaars Scheppers krijgen les over libertarisme

Centrum – VolksLiga wordt dinsdag op het Scheppersinstituut uitgenodigd om meer over de partijstandpunten te vertellen aan laatstejaars tijdens het vak Cultuurwetenschappen. Omdat we begrepen hebben dat de vakgroep meer aandacht voor het nationale plan zou willen, gaan we dan ook minder in op het pure lokale aspect van de lijst VolksLiga en gaan we de les laten focussen op het libertarisme.

De lokale lijst VolksLiga heeft geen ideologische basis. Toch zijn er een aantal standpunten die volledig binnen de geest van het libertarisme passen. We gebruiken deze standpunten uit ons programma als uitgangspunten voor het maken van de les over het libertarisme, zodat de jongeren een educatieve meerwaarde overhouden aan onze aanwezigheid in hun les. We hopen deze jongeren uiteraard ook te laten inzien dat er op het nationaal plan momenteel geen libertarisch alternatief (meer) is en waarom zo’n libertarisch alternatief wel eens een vernieuwende stem kan zijn binnen het huidige sociaaldemocratische politieke partijlandschap. Dit is uiteraard een opinie. Maar het merendeel van de interactieve les zal gaan rond de grote objectieve lijnen van het libertarisme en waarom het libertarisme een actueel uitgangspunt in bepaalde hete debatten kan zijn. We vertrekken met een kort klasdebat en eindigen met een klasdebat. De Black Lives Matter-discussie in Amerika en het hoofddoekendebat komen aan bod. En niet op de manier hoe sommigen dit zouden verwachten.

Pedagogisch en didactisch 100% verantwoord!

Lesdoelstellingen:

Cognitieve doelstelling 1: De leerlingen kunnen het libertarisme kaderen in tijd en ruimte;
Cognitieve doelstelling 2: De leerlingen ontdekken via een complementair groepswerk welke de ideologische fundamenten van het libertarisme zijn (non-agressieprincipe; nachtwakersstaat; responsabilisering van het individu & contractrecht; vrije markt);
Cognitieve doelstelling 3: De leerlingen kunnen het libertarisme kaderen binnen maatschappelijke thema’s in binnen- en buitenland;
Cognitieve doelstelling 4: De leerlingen kunnen aan de hand van het populaire Political Compass het libertarisme positioneren ten opzichte van andere populaire ideologieën;
Dynamisch-Affectief-Sociaal 1: De leerlingen kunnen aan de hand van lokale problematieken libertarische stellingen destilleren of innemen. (Geen bedoeling om te hersenspoelen, maar wel begrijpen en kunnen voorspellen hoe een liberatische opinie wordt gevormd.);
Dynamisch-Affectief-Sociaal 2: De leerlingen geven feedback over zichzelf, anderen, de lesgever.

Posted in Agenda, Onderwijs, partij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *