Menu Sluiten

VolksLiga betreurt uitsluiting op schooldebat BA

VolksLiga stelt met verbijstering en teleurstelling vast dat zij niet op het schooldebat van Busleyden Atheneum werd uitgenodigd. Vandaag konden wij vernemen dat 550 scholieren naar een debat tussen de Stadslijst, N-VA, CD&V, sp.a en PVDA mochten luisteren. Achteraf werd een stemming gehouden waarbij VolksLiga en Be.One werden opgenomen. Ons lijkt dit een onfaire gang van zaken, omdat VolksLiga geen enkele kans heeft gekregen om standpunten naar voren te schuiven en zich kenbaar te maken. Bovendien ervaren we het als een vernedering door meegenomen te worden in een stembusgang waarbij leerlingen geen enkele informatie over onze standpunten voorgeschoteld krijgen.

Uit interne bron konden wij vernemen dat de organisatoren van het debat het panel wilde voorbehouden aan partijen met een “representatief karakter”. Be.One werd in dat licht ook niet uitgenodigd. Deze gedachtegang is in vele optieken uiterst problematisch. Het is ten eerste een idee die de huidige particratie en de meest mediatieke politici in hun macht laat consolideren. Ook de framing van de PVDA als enige oppositiebeweging is te tendentieus en incompleet. Het is bovenal voor de jongere een gemiste kans, want wat voor nut heeft het om leerlingen te laten proeven van de democratie als hun eigen inrichtende macht selectief met de democratie omgaat?

Het voldongen feit leert onderwijsinstellingen twee zaken:
1. op zijn plaats is tenminste een fatsoenlijke mededeling naar niet-deelnemende partijen met een uitleg waarom zij niet in een debating panel worden weerhouden.
2. geef niet-deelnemende partijen de kans om een les in te richten over hun standpunten.

Omdat VolksLiga een constructieve organisatie is, doen we naar de de BA-scholengemeenschap het voorstel dat we Henning Van Duffel uitsturen naar de klassen om een didactisch product neer te zetten rond het libertarisme, naar analogie van de les die dinsdag aanstaande in het Scheppersinstituut zal worden gegeven. Lees hier meer over de opzet van deze les en wat de lesdoelstellingen zijn.

Posted in Onderwijs, partij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *