Menu Sluiten

Jongerendebat ROJM leuke aanzet tot meer

Centrum – De coördinatoren van intercultureel jeugdwerk ROJM organiseerden woensdagnamiddag naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen een dialoogmoment met jongeren van alle partijen die dan ook met elkaar in debat konden treden. Het debat vond plaats in de mooie raadzaal van het Mechelse stadhuis. De jongeren van deze werking braken het ijs door de vragen rechtstreeks aan de jonge politici te stellen.

Henning Van Duffel, die zelf ervaring heeft als voormalig co-organisator van het Vlaams Jeugdparlement (VJP), wenst niet zozeer op de inhoud van het debat in te gaan – dat overigens redelijk eentonig verliep en waarbij de partijen inhoudelijk onderling inwisselbaar waren – maar eerder op de vorm. “Het is een opzet die ik met alle stemgerechtigde scholieren wil organiseren, die hun eigen ideologische fracties maken en proeven van een echt verloop van gemeentepolitiek met commissies en alles erop en eraan. Dit zou een meerdaagse kunnen worden waarbij de jongeren dan ook echt dossiers voorbereiden, eerst in de commissies en daarna als finale in de gemeenteraad waarbij er dan ook wordt gestemd. De politieke jongerenpartijen kunnen ondersteuning bieden, maar het is niet de bedoeling om voor de echte partijen te ronselen. De organisatoren spelen dan ook voor een groot stuk toneel voor de goede zaak.” Tijdens de meerdaagse zouden de jongeren ook op straat gaan om actief de mening van de jongeren over de lopende dossiers te vragen en worden journalisten uitgenodigd om de “politieke wandelgangen” op te volgen. We denken hierbij aan studenten journalistiek van Thomas More.

De uiteindelijke bedoeling is dat de jongere via de politieke praktijk kennis maakt met de politiek. De jongere zal ontdekken dat dit een leuke, interactieve opzet is waarbij de harten kunnen worden gelucht en niks taboe is. Uit ervaring met het VJP vertrekken de meeste jongeren met een fijn gevoel en een aangescherpte, kritische geest van de slotreceptie. En niet zelden met vrienden voor het leven. Waarom zou Mechelen het voortouw in dit democratische project niet kunnen nemen? VolksLiga is alvast vóór.

Posted in Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.