Menu Sluiten

Debat Thomas More: niemand kon zijn punt maken

Centrum – De Studentenraad van Thomas More slaagde erin om op donderdagavond een mooie organisatie neer te zetten en alle partijen uit te nodigen voor een kopstukkendebat. VolksLiga moest evenwel zelf vragen om aan het debat deel te nemen, want blijkbaar wist men niet van ons bestaan af. Doordat men ons laattijdig nog voor dit debat uitnodigde, kon men ons niet meer meenemen in een stellingenspel. Hierbij kon het publiek per stelling zijn favoriete lijsttrekker belonen met een stem.

De thema’s werden vanuit een jongerenoogpunt belicht. De meeste beleidspartijen begonnen een vaag verhaal op te hangen met vele algemeenheden, terwijl Bart Somers kon goochelen met cijfers van verwezenlijkingen. PVDA slaagde er niet in om zich als een sterke oppositiepartij te profileren. N-VA kwam niet uit de verf en was niet concreet genoeg. We hadden de indruk dat alle andere partijen, buiten buitenbeentje Be.One, qua standpunten inwisselbaar waren. Het kwam ergens ook door een gebrek aan voldoende ruimte om echt met elkaar in debat te treden. Ook de moderator, een professioneel gepensioneerd journalist, gaf toe dat het tijdsbestek erg nauw was om er een kwalitatief debat van te maken. Eigenlijk was het debat al beslecht toen Bart Somers gebruik maakte van de polarisatie van Be.One en het wederwoord van Vlaams Belang om een boodschap van eenheid (“We zijn allemaal Mechelaars”) in de zaal te sturen. Dat charmeoffensief werd uiteraard zeer warm door het publiek onthaald en gaf de burgemeester uiteindelijk blijvende monsterscores ongeacht welk thema in het stellingenspel ter stemming voorlag.

Dit debat ging uiteindelijk niet meer over de inhoud, maar over identiteit. Dit is te wijten aan Be.One dat telkens weer het debat op een geforceerde wijze hierover laat gaan, maar daardoor ironisch genoeg in eigen voet schiet. Want uiteindelijk weet Bart Somers dit vakkundig naar zijn hand te zetten. Omdat Be.One zich op een tamelijk defensieve wijze aan de discussie opdringt, wordt het debat gekaapt en overschaduwt het heen-en-weergebral van Hakim Boutkabout de echte problematieken. We roepen de andere partijen ook op om Bart Somers niet de kans te geven om hiervan misbruik te maken, want het verhaal van sentimenten past volledig binnen de campagnevoering van de Stadslijst. We kunnen het gewouwel ook minder aandacht schenken door over de echte thema’s door te drammen. Want uiteindelijk ligt de andersculturele Mechelaar daar even veel wakker van als de autochtone Mechelaar.

Posted in Agenda, partij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.